به گزارش قدس آنلاین؛ در طول یک ماه گذشته ۱۳۸ زمین لرزه در پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی ایران به ثبت رسیده است. زلزله ۴ و ۳ ریشتری ۲۸ کیلومتری غرب آشتیان در استان مرکزی در روز ۷ بهمن، زلزله ۴ ریشتری در ۲۳ کیلومتری غرب آشتیان در استان مرکزی در ۲ بهمن ماه؛ زلزله ۴ و یک دهم ریشتری در ۹۷ کیلومتری جنوب شرق بم در همان روز به همراه زلزله ۵ و ۴ دهم ریشتری خراسان در ۱۲ کیلومتری نیشابور در روز ۲۹ دی ماه زلزله هایی بود که بیشتر احساس شد اما در این بین سهم استان مرکزی در زلزله های کوچک و بزرگ بیش از همه بود.
** استان مرکزی تنها در دو هفته ۴۵ بار لرزید
تنها استان مرکزی در طی دو هفته اخیر شاهد ۴۵ زمین لرزه بود که بزرگی آنها از ۲ و نیم ریشتر تا ۴ و ۳ دهم ریشتر متغیر بود.
مهدی زارع معاون پژوهشی پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی به خبرنگار باشگاه خبرنگاران گفت: ثبت این زلزله های فوج گونه به این معنی نیست که قبلا در این منطقه زلزله ای رخ نداده بلکه به علت تقویت شبکه لرزه نگاری اکنون تعداد لرزه های بیشتری ثبت و گزارش می شود.
وی در خصوص علت این لرزه ها گفت: لایه گنبد نمکی که در قم و گرمسار وجود دارد در این منطقه سبب شده تا انرژی درون گسل ها آزاد و این زمین لرزه ها به وقوع بپوندد. اگر زلزله های این منطقه در همین حد باشد تهدید آمیز نیست .
** آیا زمین لرزه های پی در پی زنگ خطر زلزله ای بزرگ است؟
اینکه این زلزله های فوج گونه در مرکز ایران می تواند زنگ خطر زلزله ای بزرگ باشد یا نه؛ مسئله ای است که متخصصان این امر در خصوص آن یک نظر واحد ندارد.
نوربخش میرزایی رئیس مرکز لرزه نگاری کشور دراین خصوص به خبرنگار باشگاه خبرنگاران گفت: در زمین لرزه ها انرژی تجمع یافته در گسل ها آزاد می شود. البته قاطعانه هم نمی توان گفت که این لرزه ها زمین لرزه های بزرگتری را در پی نخواهد داشت.
پرفسور بهرام عکاشه پدر علم زلزله شناسی با اشاره به اینکه هنوز علم زلزله شناسی نتوانسته است کاندیدای بعدی زلزله ۷ ریشتری را مشخص نماید افزود: این زمین لرزه ها نشانگر این است که منطقه آبستن حوادث بزرگتری است. زلزله های اتفاق افتاده در چند هفته اخیر کاملا به یکدیگر مربوط هستند و این امرنمایان گر این است که منطقه تحت فشار و استرس زیاد قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه طبق آمارهای ریاضی موجود زلزله بزرگی در ایران رخ خواهد داد و حتی چند سالی از موعد آن گذشته است؛ افزود: اما رفتارزمین علم ریاضی نیست و شاید حتی در چند سال آینده هم زلزله ای رخ ندهد.
** آیا گسل استان مرکزی گسل تهران را هم فعال خواهند کرد؟
نوربخش میرزایی رئیس مرکز لرزه نگاری کشور با بیان اینکه گسلی که در استان مرکزی فعال شده به معنی فعال شدن گسل های دیگر نیست تاکید کرد: فعال شدن قطعه ای از گسل قطعا نمی تواند موجب فعال شدن قطعات مجاور شود.
مهدی زارع هم با بیان اینکه این لرزه ها ربطی به استان تهران ندارد؛ افزود: گسل تهران از گسل استان مرکزی کاملا مجزا است.
نظر شما